FORENING

Klubbens oprindelse

Mellem tribunen, den opkridtede grønsvær, træningsbanen og en asfaltvej er der få meter til Limfjorden. Ikke så sært, hvis Henning Enoksen, Michael Laudrup, Patrick Kluivert har nydt at drible i disse grønne og blå omgivelser i Nykøbing Mors. Og netop blå er NIF – Nykøbing M. Idrætsforenings farve, med hjemsted på Langelinie ved Limfjorden.

NIF blev stiftet d. 4 oktober 1892 – dengang under navnet Nykøbing M. Gymnastikforening. I starten var det en ren gymnastikforening, men omkring århundredeskiftet holdt fodboldspillet sit indtog.

I sommeren 2016 gjorde vi afsked med fodboldafdelingen, og en ny fodboldklub blev til – MorsØ FC. Nykøbing Mors idrætsforening er nu tilbage hvor vi startede, i gymnastikkens tegn. Nye tiltag er dog kommet til og NIF kan i dag tilbyde alt fra CrossGym til yoga. 

Profiler

I NIFs historie over de seneste 50 år er der naturligvis en lang række personer, der i høj grad har været med til at tegne klubben udadtil, såvel på lederfronten som på det sportslige plan – og følgende markante navne i NIF regi vil være kendte for alle, der har haft deres gang i foreningen:

“Store Viggo” skal nævnes først. Viggo Jensen (æresmedlem) – var en gigantisk drivkraft i klubbens udvikling. Ikke blot stillede han sig til rådighed for arbejdet med ungdommen. Han var også foregangsmand bag mange arrangementer i f. eks håndværkerforeningen. Perlefesten opfandt han ligeledes, ligesom han var en af dynamoerne i byggeriet af det nye klubhus i 1961.

Også navne som lærer Ejner Søbye (æresmedlem) og Erling B. Sørensen ( æresmedlem) skal fremhæves. Lærer Søbye var i 10 år formand for NIF og medlem af foreningen i cirka 40 år. Søbye huskes bl.a. for sit engagement i ungdomsfodbolden – han kunne sagtens ene mand træne 100 drenge på skolens boldplads .

Erling B. Sørensen var at finde i alle afdelinger i klubben i mange år – fra træner i ungdomsafdelingen, holdleder for seniorholdene til udvalgsformand for seniorafdelingen . Han afsluttede sit virke i klubben som stadionbestyrer gennem en årrække.

 

Svend E. Larsen( æresmedlem) kom til klubben i 1957 og har været medlem lige siden. Svend E. har også huseret over alt i klubben fra ungdomstræner til seniortræner, udvalgsmedlem for ungdom og i seniorudvalget. Svend E. Larsen har, sammen med de øvrige, ydet en kæmpe indsats for NIF gennem årene. Svend E. Larsen er tildelt D.B.U. s sølvnål.

Derudover har der i tidens løb været en masse af dygtige ledere, der har bidraget til, at NIF igennem årene er blevet en klub med rigtig mange glade og aktive medlemmer. Dygtige ledere er uundværlig for en forening som NIF – men at nævne alle disse navne vil være en for vanskeligt – så, ingen nævnt ingen glemt.

NIFs største idrætsmæssige profiler, der senere gjorde sig bemærket i fodboldverdenen, flyttede alle fra Nykøbing og endte i Vejle Boldklub , hvorfra de igen senere blev landsholdsspillere. Det drejer sig om Henning Enoksen, Tommy Troelsen og Kaj Poulsen.

Sportslige højdepunkter

I klubbens lange historie er der naturligvis en del sportslige højdepunkter, som da man første gang i 1957 rykkede i Jyllandsserien. 10 år senere spillede klubben sig i Danmarksserien, ofte for øjnene af flere end 1000 tilskuere på stadion. Rekorden for en turneringskamp på Nykøbing Stadion blev sat i en kamp mod Skive i 1967. Her så omkring 2000 tilskuere Nykøbing slå Skive 2-1 og komme på 1. pladsen i Jyllandsserien.

Opholdet i DS blev af kort varighed, flere af de bærende spillere flyttede udenbys for at læse videre. NIF rykkede ned i rækkerne, og der var der en vis stagnation, før et nyt kuld unge i 1992 igen spillede Nykøbing op fra serie 2 til Danmarksserien. Her havde klubben 2 rigtigt gode sæsoner, før den igen måtte tilbage til Jyllandsserien.

NIF er i sæsonen 2012 repræsenteret med 4 seniorhold, hvor førsteholdet i spiller Serie 1. I ungdomsrækkerne er NIF flot repræsenterede, fra de allermindste til U19. NIF har for tiden godt 400 ungdomsspillere, på såvel pige som drengehold.
Ud over disse sportslige højdepunkter for klubbens bedste hold, har NIF også 2 gange arrangeret U17 landskampe på Nykøbing Stadion. Dels mod Tjekkoslovakiet – som var den allersidste kamp for dette land før delingen, dels mod Holland, hvor navne som Kluivert, Seedorf m.fl. spillede.

Også 2 internationale TOTO-kampe har klubben med succes arrangeret, og det sidste store arrangement var oldboys-landskampen Danmark – Spanien i 1999. Danmark vandt kampen 2-0 – bl.a. med Morten Olsen og Michael Laudrup på holdet. Det blev en folkefest på Mors, og en stor begivenhed for klubben . Der kom ca. 3700 tilskuere, hvilket er stadionrekord for Nykøbing.

 

Et højdepunkt, og vel mest betydende for klubben i nyere tid, var klubhusbyggeriet, der stod færdigt i 1961. Huset fremstod som et moderne byggeri med tribuner og en for tiden fantasifuld konstruktion. Huset er blevet rigtigt godt og flittigt benyttet gennem de seneste 52 år og trænger nu til at blive renoveret, eventuelt med tilbygninger.  Klubben er dog p.t. i gang med planer om at lave et nyt idrætscenter med nye baner og nye faciliteter på Dueholm Mark, et projekt som også naboforeningen FLUIF bliver en del af. Hvis projektet lykkedes, så bliver det under en ny forening.

Det vil nok være med endog meget stor betænkelighed, hvis klubben skal fraflytte det dejlige sted, hvor klubben nu har været i så mange år, også selvom den måske kan flytte til helt nye faciliteter med bedre baneforhold. Om det ender med flytning eller ej, må den nærmeste fremtid vise. Men der arbejdes nu meget seriøst både fra kommunenes side og fra de to involverede foreninger.